Ellen Boonstra

Na haar pensionering maakte verpleegkundige – en oud-hoofd opleidingen in het Holy Ziekenhuis- Ellen Boonstra-De Jong de glossy Nu ben ik verpleegster. Boonstra verzamelt al jarenlang verpleegsterromans en doet onderzoek naar de rol van de leerling in deze populaire meisjesromans. “Het boekje gaat niet over mijn leven als verpleegster”, benadrukt ze. Dat verhaal doet er niet zo toe. Het is vooral nostalgie. Het boekje geeft een weerspiegeling van de tijd waarin leerlingverpleegsters intern hun opleiding kregen en op jonge leeftijd werden gevormd. De glossy is voor die mensen vooral een feest der herkenning.”

cropped-erwin-companje-0520-001[1]

Erwin Kompanje

Erwin Kompanje was al vroeg bezig met filosofie. Na zijn opleiding verpleegkunde werkte hij op de neurologische IC in het Dijkzigtziekenhuis. Maar de wijsbegeerte bleef trekken en na een studie filosofie promoveerde hij in de jaren negentig op hersendood en postmortale orgaandonatie. De laatste vijftien jaar is Erwin Kompanje bij het Erasmus MC betrokken als klinisch ethicus.

Teun Toebes

Op 17-jarige leeftijd kwam Teun voor het eerst in een verpleeghuis. Hij vraagt op geheel eigen, positieve wijze aandacht voor meedoen in de samenleving. Deze ‘krullenbol’ besloot zijn ervaringen en positieve kijk op de (ouderen)zorg vast te leggen in beelden die ontroeren en blij maken. Teun: “Het leven stopt niet na de diagnose van een vorm van dementie of het wonen in een verpleeghuis. Er wordt nog gelachen en genoten, in het moment. En ja, (ouderen)zorg is af en toe ook moeilijk en hard.”

Maaike van Sasse van Ijsselt

Maaike studeerde 2016 af van de HBO-V opleiding aan de Hogeschool Rotterdam. Hierna heeft zij een half jaar de wereld rondgereisd voordat ze in maart 2017 ging werken in het Erasmus MC.  Zij volgt ook de master Verplegingswetenschappen. Met haar Vlog over verpleegkundig leiderschap in het ziekenhuis won Maaike in 2018 de Lof der Verpleegkunstprijs. Maaike: ‘Je hoeft geen manager of directeur te zijn om als verpleegkundige leiderschap te tonen. Bijvoorbeeld in het begeleiden van leerlingen, in het deelnemen aan werkgroepen, in het delegeren van taken. En door met elkaar te praten over hoe het gaat, en zo gezamenlijk het vak beter te maken.’

AnneLoes van Staa
Lector Transities in Zorg

AnneLoes van Staa is verpleegkundige en studeerde Geneeskunde en Culturele Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2003 is zij lector Transities in Zorg bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Haar onderzoek richt zich op drie brede thema’s als onderdeel van de onderzoekslijn Zelfmanagement & Participatie: transities in zorg bij jongeren met chronische aandoeningen; ondersteuning van eigen regie en zelfmanagement van patiënten door zorgprofessionals; en het bevorderen van de vitaliteit en gezondheid van burgers en professionals. Tot 2016 werkte zij als universitair docent aan het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van Erasmus Universiteit Rotterdam. AnneLoes van Staa won in 2019 de Deltapremie van 500.000 euro.

Lady Charity

Het duo Elzemieke en Anna Bettina van Lady Charity, beide mental coaches, treden op door het hele land en bieden een luisterend oor voor velen.

Meer informatie: www.ladycharity.nl